مصرف نوشابه در ایران 2 برابر میانگین جهانی


این روزها نوشابه به عنوان یك نوشیدنی دوست‌داشتنی و همه‌گیر در سبد كالاهای مصرفی خانواده‌های ایرانی جا خوش كرده است حتی در ادارات و سازمان‌ها هم این نوشیدنی به عنوان یك نوشیدنی لوكس به مصرف می‌رسد، تا آنجا كه گاهی حضور نوشابه بر سر سفره‌ها به عنوان نمادی از احترام به كارمند و مهمان نیز تعبیر می‌شود.

اما دكتر كورش جعفریان متخصص تغذیه و رژیم‌های غذایی ضمن اشاره به برخی مضرات این نوشیدنی، تاكید می‌كند كه سرانه مصرف نوشابه در ایران، دو برابر میانگین جهانی است، اما مصرف مواد مغذی و سالم در كشور ما با استانداردهای جهانی فاصله معناداری دارد.

متن گفت‌وگو با این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران در پی می‌آید.

سرانه مصرف نوشابه در ایران در مقایسه با میانگین مصرف جهانی چگونه است؟

مطابق آمارهای موجود، مصرف نوشابه در ایران دو برابر میانگین جهانی است كه چنین میزان مصرف بالایی، تهدیدی برای سلامت شهروندان به حساب می‌آید و خود نشانی از نبود فرهنگ صحیح مصرف مواد سالم در كشور است.

چه عواملی باعث شده سرانه مصرف نوشابه در ایران، دو برابر میانگین جهانی باشد؟

ببینید عوامل بسیار مختلفی وجود دارد كه باعث شده ایرانی‌ها نسبت به مصرف نوشابه، تمایل داشته باشند. مثلا الگوی مصرفی تغذیه در ایران به گونه‌ای شده است كه قیمت نوشیدنی مثل نوشابه شامل تخفیف شده است، اما در مقابل قیمت لبنیات روز به روز بالاتر می‌رود، در حالی كه باید این فرآیند كاملا برعكس باشد.

جالب است با وجود آن‌كه در كشورهای توسعه یافته سعی می‌كنند قیمت لبنیات را پایین بیاورند تا تمایل عمومی نسبت به مصرف لبنیات بالاتر برود، اما در كشور ما چنین اقدامی انجام نمی‌شود؛ طوری كه می‌بینیم مدام قیمت لبنیات افزایش می‌یابد. لذت بخش بودن مصرف نوشابه نیز یكی دیگر از عوامل مصرف بالای نوشابه در كشور ماست.

علاوه بر آن، متاسفانه گاهی به دلیل این‌كه لبنیات موجود در كشور از سلامت كافی برخوردار نیست، مردم به سمت لبنیات كشیده نمی‌شوند و در واقع ترس از مصرف لبنیات آلوده نیز خود به خود بر بالاتر رفتن مصرف نوشیدنی‌های ناسالمی همچون نوشابه تاثیر گذاشته است.

همچنین نباید بحث تبلیغات را هم نادیده بگیریم. در واقع ما نه تنها نتوانسته‌ایم با آموزش و فرهنگ‌سازی، مصرف نوشابه در كشور را كاهش دهیم، بلكه حتی با تبلیغات این نوشیدنی مضر، بر میزان مصرف نوشابه نیز افزوده‌ایم.

چگونه می‌توان در این زمینه به مردم آموزش داد؟

برای این كار راه‌های مختلفی وجود دارد. یكی از مهم‌ترین راهكارها، ذائقه‌سازی در همان دوران كودكی است؛ یعنی ذائقه كودك را به سمت مواد مغذی و سالم ببریم تا از خوردن نوشابه اجتناب كند.

همین طور باید تلاش كنیم تا فرهنگ نوشیدن آب در كشور عمومی شود، اما متاسفانه در جامعه ما گاهی خوردن نوشابه جایگزین مصرف آب طبیعی می‌شود.

سرانه مصرف نوشابه در ایران، در مقایسه با سایر مواد غذایی چگونه است؟

مصرف نوشابه در ایران بسیار بیشتر از میانگین جهانی است، اما جالب است كه مصرف لبنیات ما نصف استانداردهای دنیاست؛ یعنی مصرف لبنیات و نوشابه در كشور ما با یك فاصله چهار برابری نسبت به میانگین‌های جهانی روبه‌روست.

الگوی مصرف بی‌رویه پفك در كشور ما مشابه مصرف بی‌حدوحصر نوشابه در ایران است؛ طوری كه می‌توانیم بگوییم 90درصد بچه‌های زیر دو سال در كشور ما، پفك مصرف می‌كنند.

همچنین مصرف گوشت قرمز در كشور ما هم بالاتر از میانگین جهانی است ولی مصرف سبزیجات با میانگین‌های جهانی تقریبا برابر است، هرچند متاسفانه میانگین مصرف سبزیجات در جهان بسیار پایین است.

سرانه مصرف بالای نوشابه در كشور ما در درازمدت چه تاثیراتی بر سلامت شهروندان خواهد گذاشت؟

سرانه مصرف بالای نوشابه در كشور در درازمدت موجب سوءتغذیه شهروندان خواهد شد.

چاقی و سوءتغذیه سلولی، یكی از عمده عوارض مصرف بالای نوشابه در ایران خواهد بود. این مساله باعث می‌شود كه شكم فرد سیر شود، ولی در واقع سلول‌های فرد سیر نیست.

مصرف زیاد نوشابه باعث می‌شود انرژی فرد تامین شود، اما ویتامین‌های حیاتی برای سلامتش تامین نشود كه متاسفانه بسیاری از مردم به این مسائل توجه نداشته و همچنان بر مصرف بالای نوشابه اصرار دارند.


نقل از :جام‌جم

کد: 2141 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ جمعه ۲۶ آبان بازدید: 4147 ساعت: 3:02 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 بهبود سلامت روده ها به کمک نوشیدنی های پروبیوتیک ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۱ تير
2 نوشیدن نوشابه گازدار و ۱۰ بلایی که سرمان می‌آید ۱۴۰۱ دوشنبه ۳ مرداد
3 توزیع نوشابه گازدار در غذاخوری ادارات ممنوع شد ۱۴۰۰ سه شنبه ۱۱ خرداد
4 رژیم های ممنوعه غذایی کدامند؟ ۱۴۰۰ سه شنبه ۷ ارديبهشت
5 بیماران کرونایی این غذاها را نخورند ۱۳۹۹ پنج شنبه ۱۵ آبان
6 97؛ سال ارتقای کیفیت نان /تغییر تدریجی در ذائقه مردم ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۴ آذر
7 نوشیدنی"کامبوچا" چه تاثیری بر سلامت بدن دارد؟ ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ آذر
8 ارتباط نوشابه های انرژی زا با سلامت مغز ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ آذر
9 عوارض ترکیب الکل با نوشیدنی‌های انرژی‌زا چیست؟ ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۹ آبان
10 در آخر هفته چگونه با اضافه وزن مبارزه کنیم ۱۳۹۶ جمعه ۱۹ آبان
11 مصرف نوشابه گازدار ریسک ابتلا به دیابت را افزایش می دهد ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۵ آبان


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  توصیه های غذایی برای بارداری بیشتر مردم به خاطر خوردن گوشت گاو، گوسفند یا مرغی ...

  اثرات سوء استرس بر ارگانهای مختلف (1) پایگاه خبری لقمه: تا هنگامی که زنده هستید،ممکن است...

  اپیدمی آنفلوانزا تا سه هفته ادامه دارد/ رعایت بهداشت فردی و عمومی پایگاه خبری لقمه: تعداد مرگ و میر ناشی از آنفلوانز...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

خوراکی‌‌ها علیه اسـترس استرس ممكن است همه جا با شما باشد، مثل محیط كار، در هنگام رانندگی، در جشن‌ها و مراسم و یا حتی در منزل و زمانی كه اخبار ناخوشایندی ممكن است از طریق رادیو و تلویزیون به گوشتان برسد، اما در دنیای پرتنش امروز، چه كسانی ممكن است از استرس در امان باشند؟
درمان کم خوابی با مصرف برنج نتایج بررسی های جدید نشان می دهد، مصرف برنج مشکل بی خوابی را برطرف می کند.
زندگی سالم با غذای سالم سال‌هاست در كشورهای اروپایی و امریكا پزشكان با روی آوردن به داروهای گیاهی روش سنتی درمان بیماری‌ها را در پیش گرفتند و به این سمت حركت می‌كنند تا عرضه داروهای شیمیایی را كم‌كم از چرخه درمان خارج كنند.
کنترل تغذیه نوجوانان نوجوانی دوره‌ رشد است. برای همین تغذیه در این دوران از اهمیت زیادی برخوردار است. بدن نوجوانان برای رشد کافی نباید با کمبود مواجه شود. اما در این سن تقریباً همه چیز پیچیده می‌شود حتی تغذیه.