مدیریت پسماند در تهران رویه درستی ندارد
محصولات كشاورزی سلامت مردم تهران را با تهدید مواجه کرده/هشدار درباره میزان سرب موجود در مرغ


زندگی در تهران به جز تحمل آلودگی همیشگی هوا، این سال‌ها آلودگی‌های جدید از جمله میوه وتره بار آلوده گرفته تا گوشت و مرغ را برای مردم، ناچار كرده است. آلودگی‌های زیست محیطی و زباله نیز رهنمون زندگی شهرنشینی شده و جملگی تبعات جبران ناپذیری را برای شهروندان همراه داشته است.

به گزارش لقمه، در این میان، تلاش‌هایی هر چند كم سرعت برای كنترل برخی از آلودگی‌ها از جمله در مصرف محصولات كشاورزی شروع شده كه «رحمت ا... حافظی» رئیس كمیسیون شورای اسلامی شهر تهران به بخش‌هایی از آن اشاره كرده و در عین حال می‌گوید همچنان مصرف محصولات كشاورزی در تهران ریسك پذیر بوده و سلامتی مردم شهر را با تهدید مواجه می‌كند.

چنانچه در پایش‌های فصلی كه در سال گذشته روی نمونه‌هایی از محصولات كشاورزی توزیعی در میادین میوه‌وتره‌بار شهر تهران صورت گرفته، درصد‌های قابل توجهی از وجود آلودگی‌ها ثبت شده كه نیاز مند برنامه ریزی و اقدام عملی در كنترل آن است. در ادامه، گفت وگو با رئیس كمیسیون سلامت شورای شهر را می خوانید كه هم از آلودگی‌های محصولات كشاورزی و گوشت مرغ گفته و هم از تداوم مشكلات آلودگی زباله‌های شهری!


چندی قبل درباره آلوده بودن برخی محصولات كشاورزی كه مردم تهران مصرف می كنند و این آلودگی‌ها خطر آفرین است ، بحث شد. آیا این آلودگی ها همچنان وجود دارد و مردم باید محدودیت مصرف محصولات كشاورزی داشته باشند؟
در اینكه این آلودگی وجود داشته شكی نیست اما نسبت به سال‌های قبل كمتر شده است. اقدام اساسی كه برای كنترل و كاهش آلودگی‌ها انجام شد، این بود كه سازمان‌های متولی در فرآیند تولید تا مصرف محصولات كشاورزی دعوت شدند و بعد از جلسات بسیار، وزارت جهاد كشاورزی قبول كرد تا باركد‌گذاری روی محصولات كشاورزی را انجام دهد.

چرا كه شما وقتی گزارش آلودگی در موضوعی را دارید، باید برای حل آن اقدام كنید تا منبع آلودگی مهار شود. اما در مورد محصولات كشاورزی، چون نمی دانیم محصول از كجا آمده باید ورود محصولات كاملا شناسایی شده تا بتوان بر رفع الودگی آن اقدام كرد. از این رو پس از جلسات مستمر، وزارت كشاورزی متعهد شد كه در سال 94 ، 30 درصد محصولات كشاورزی را باركد گذاری كند. همچنین این روند ادامه یافته و در سال 95 ، 70 درصد و در سال 96 ، 100درصد محصولات باركد گذاری شود. كه این اتفاق اگر رخ دهد، امكان خواهیم یافت كه محصول شناسایی شده و مداخله برای رفع اشكال شود.


شهرداری تهران در سال گذشته با همكاری واحدهای آزمایشگاهی، روی نمونه‌های محصولات كشاورزی توزیعی در میادین میوه پایشی انجام داد تا میزان آلودگی‌ها مشخص و برای كنترل آن اقدام شود. درباره نتیجه آن می فرمایید؟


از هندوانه گرفته تا پیاز و سیب زمینی و شلیل جملگی آلودگی دارند اما نسبت به گذشته میزان آلودگی‌ها كم شده است. پایش محصولات كشاورزی در سال 93 در سه مقطع بهار، تا‌بستان و 6 ماهه دوم انجام شد. بر این اساس، 1120 نمونه انتخاب شده كه 540 نمونه برای پایش سموم و 580 نمونه برای پایش آلاینده‌های سه گانه از جمله سرب و نیترات انتخاب شد.

در نتیجه پایش آمد كه در مورد نمونه‌های آلاینده‌های سه گانه، هیچ گونه فاقد آلودگی وجود نداشت و از دیگر سو 3/42 درصد انواع نمونه‌های سبزی آلودگی بالا داشته شلیل و هلو 15 درصد، انگور 6/11 درصد، گوجه فرنگی 4/3 درصد و در مجموع 7/8 درصد نمونه‌های محصولات آلودگی داشته كه نسبت به سال‌های قبل بهتر شده اما هنوز باید كار شود. بر اساس این گزارش پر ریسك ترین محصولات مصرفی شهروندان نیز انواع سبزی، هلو و شلیل و انگور بوده است كه باید برای رفع آلودگی‌های آنها اقدامات اساسی و جدی صورت گرفته تا آثار سوء آن بر سلامت شهروندان به حداقل رسد.


در مورد بررسی سموم موجود در محصولات كشاورزی چه نتیجه ای به دست آمد؟

در این زمینه نمونه‌های خیار گلخانه ای 7/61 درصد محصولات آلودگی داشته است. خیار غیرگلخانه ای 3/38 درصد ، سیب زمینی 7/36 درصد، پیاز 3/33 درصد، هندوانه 22 درصد، گوجه 15 درصد، خربزه 3/13 درصد، انواع انگور 7/11 درصد داشته كه در مجموع 23 درصد محصولات دارای آلودگی سموم بوده اند. فراوانی سموم نیز در سم‌های پرمترین و پروفمپوس بوده كه هر كدام تبعاتی را برای سلامتی مردم دنبال دارد.

چنین پایشی در فصول بعدی سال 93 نیز انجام شد كه در فصل پاییز و زمستان در 40 مورد سم مصرفی در محصولات كشاورزی پایش و 1140 مورد محصول انتخاب شده است. نتایج حاصل از این پایش نیز نزدیك به پایش قبلی بود كه لزوم باركد گذاری روی محصولات كشاورزی برای كنترل ورود این محصولات به بازار را دوچندان كرده است.


این آزمایشات توسط چه مرجعی انجام شده. آیا نتایج قابل اعتماد است؟
آزمایش در واحد مرجعان خاتم كه لیسانس انجام پایش محصولات كشاورزی را دارند انجام شده كه كاملا قابل اعتماد است. در این بین، نقش توجه مردم به نوع محصولات كشاورزی مصرفی و رعایت بهداشت كامل در مصرف آن بسیار ضروری است تا هزینه‌های ناشی از مصرف محصولات كشاورزی آلوده كمتر شود. چرا كه بعضی از این سموم با شست و شوی قابل قبول و خوب قابل بر طرف شدن است. خیار و گوجه از این دست محصولات كشاورزی است كه آلودگی‌های آن تا 90 درصد با شست و شوی اصولی حذف خواهد شد و بر آن تاكید داریم.


مطالعاتی درباره آلودگی موجود در مرغ‌های مصرفی شهروندان نیز صورت گرفته است. آیا وضعیت آلودگی مرغ‌ها نیز مشابه آلودگی محصولات كشاورزی است و تهدیدی جدی در مصرف این محصول وجود دارد؟

بله، در مطالعات صورت گرفته میزان سرب موجود در مرغ نیز وضعیت نامناسبی دارد. چراكه بر اساس مطالعات دوسال قبل، میزان سرب موجود در گوشت سفید مرغ بیشتر از استاندارد بود. دانه‌های خوراکی مرغ درون دستگاه‌ تولید می‌شوند و شاید قطعات سربی در این وسایل وجود داشته باشند که در تماس با دانه، سربی می‌شوند اما قطعا باید برای پاسخ به این چرایی بررسی‌های لازم انجام شود.

از دیگر سو، درباره میزان هورمون موجود در مرغ‌ها اخبار متفاوتی مطرح شد كه مشخص شد که نگرانی از وضعیت «هورمون» در گوشت مرغ وجود ندارد و برخلاف تصورات رایج مبنی بر میزان زیاد هورمون در گوشت مرغ‌؛ این‌گونه نیست و در نتایج پایش‌ها مشخص شد که هورمون موجود در مرغ حتی بسیار کمتر از سطح استاندارد بوده است.



از موضوع آلودگی‌های محصولات غذایی كه بگذریم، وضع محیط‌ زیست تهران و آلودگی‌های آن نیز همچنان تشدید می شود. یكی از آنها بحث زباله‌های شهری است كه آلودگی‌های آن بسیار می‌تواند مخرب باشد.

بله اما لازم است اشاره كنم كه یكی از اصلی ترین وظایف شهرداری جمع آوری پسماند بوده كه در وضع موجود مطلوب نیست. پسماندی كه نه تنها نباید به مناقصه گذاشته شود بلكه باید به مزایده گذاشته شده و به جای آنكه به شركت‌های خصوصی پول بدهیم كه زباله را جمع كنند، باید در ازای جمع آوری و منبع درآمدی كه برای آنها ایجاد می‌شود مبالغی هم به خزانه شهرداری واریز شود.

اكنون سالانه 600 میلیارد تومان برای مدیریت پسماندهای شهر تهران هزینه می شود كه باید از شركت‌های جمع‌آوری گرفته شود. معتقدم مدیریت پسماندهای تهران از لحاظ اقتصادی رویه درست ندارد و از نظر سلامت نیز مخازنی كه در شهر هست و زباله‌هایی كه از آن بیرون ریخته، مورد تایید نیست. همچنان بخشی از زباله‌های تهران دفع نامناسب شده و حتی دفن می شود كه تذكر دادیم و خواسته ایم مسئولان شهری راهكار اعلام كنند.


مگر دفن زباله تهران به پایان نرسیده است؟
خیر. در بازدیدی كه قبل از پایان سال از كهریزك داشتیم، مشخص شد طی سال‌های گذشته دفن زباله بسیار می شده كه دپوی عظیمی با عرض 300 متر ، ارتفاع 80 متر و طول دو كیلومتر ایجاد شده است.

اخیرا سایتی در جنوب تهران ایجاد شده است تا زباله را سوزانده و برق تولید كند. ظرفیت آن نیز 200 تن است تا 3 مگاوات برق تولید كرده در حالی كه در تهران روزانه هفت هزار تن زباله داریم! هرچند كه این سایت هم با تمام ظرفیت كار نمی كند و الان نیمه تعطیل است و از فردای افتتاحیه به دلیل خروج كارشناسان خارجی، به طور نصفه و نیمه كار كرده است.

در مورد زباله‌های بیمارستانی نیز مشكل جدی وجود دارد چرا كه بیمارستان‌ها زباله‌ها را تفكیك كرده و پول می‌دهند تا جمع‌آوری شود. در اینجا زباله‌هایی كه آلوده است، باید امحا شود اما این زباله‌ها روی زباله‌های شهری سال‌ها قبل دفن شده و خطر جدی ایجاد می كند.

زباله های عفونی باید به طور استاندارد امحا شود اما متاسفانه روی زباله‌های شهری دفن می شود. این حجم زباله‌های بیمارستانی سبب ایجاد دریاچه چند هكتاری شیرابه كرده است. زباله‌های بیمارستانی باید در مكانی مشخص و استاندارد دفن شود در حالی كه همراه با زباله‌های شهری سال‌ها قبل، دفن شده و شیرابه آن همراه شیرابه‌های شهری ، جمع شده است.

برای دریاچه شیرابه نیز تاسیساتی در كنار دریاچه شیرابه ایجاد شده تا شیرابه تصفیه شده و برای فضای سبز استفاده شود . اما به خاطر ضعف در كارشناسی این تاسیسات ، مشخص شد كه این تصفیه خانه ظرفیت غلظت شیرابه را ندارد و نمی‌تواند مثمر ثمر باشد. در حالی كه اگر مطالعه دقیق می شد، می توانست یك سال و نیمه این موضوع حل شود.

 



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :روزنامه قانون

کد: 7963 تاریخ نشر: ۱۳۹۴ دوشنبه ۲۴ فروردين بازدید: 2685 ساعت: 2:38 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 چالش جمع آوری پسماند رستوران‌ها در شهرهای بزرگ ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۶ آذر
2 ضرورت رسیدگی به معضل پسماند و زباله سوز سراوان در «دستورکار» رادیو ایران ۱۴۰۲ سه شنبه ۳۰ آبان
3 536 همت صرفه جویی با مصرف پسماند کشاورزی در خوراک دام ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۲ آبان
4 ۴۴۵۰ تیم بازرسی وزارت بهداشت ناظر عملکرد رستورانها ۱۳۹۷ چهارشنبه ۱۵ اسفند
5 لزوم برنامه ریزی جدی در جهت جلوگیری از کم آبی در فصول آینده ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۵ دي
6 چگونه می توانیم روزی 50 گرم تولید زباله خود را کاهش دهیم؟ ۱۳۹۴ سه شنبه ۱ ارديبهشت
7 تشکیل کارگروه بازیافت پسماند و فاضلاب کشاورزی ۱۳۹۳ شنبه ۲ اسفند
8 ارگانیک تقلبی در بازار مرغ و ماهی ۱۳۹۲ شنبه ۱ تير


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  بخور و نخورهای گرم‌مزاج‌ها یک متخصص طب سنتی با اشاره به خصوصیات افراد با طبع ...

  10 خوراکی سالم مخصوص لاغرها چاقی بسیار زیاد و یا کمبود وزن هر دو از جمله موارد...

  تربچه بخورید تا پوستی صاف و درخشان داشته باشید مصرف منظم سبزیجات علاوه بر سلامتی بدن و نشاط و تند...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

نان تازه، تخم مرغ آب پز و لكه آدامس شب موقع خواب یاد یخچال می افتید. چرا؟ چون رژیم هستید و شام هم نخورده اید اما قصد دارید صبح كه از خواب بیدار شدید قبل از خروج از خانه صبحانه مفصلی بخورید.اما...
کدام ماهی برای سبزی پلو ماهی شب عید مناسب‌تر است؟ شما هم برای انتخاب ماهی شب عیدتان تردید دارید و نمیدانید کدام ماهی را بخریم؟ ما شما را برای خرید ماهی شب عیدتان راهنمایی می کنیم.
آشنایی با 5 جفت غذایی؛ سرشار از خواص فوق‌العاده همه ما می‌دانیم که ترکیب برخی غذاها با هم طعم مطبوعی را ایجاد می‌کند مانند تخم‌مرغ و ژامبون یا کره و عسل ولی برخی غذاها هستند که با ترکیب آن‌ها با هم از خواص مفید آن‌ها بسیار بیشتر و شگفت‌انگیز‌تر بهره‌مند خواهیم شد.
رژیم غذایی ویژه دوران بارداری شرایط بدنی و وضعیت تغذیه ای مادر در دوران قبل و در حین بارداری می تواند بسیار مهم باشد و در انتها به یک بارداری خوب منجر شود، که یکی از تصمیم های صحیح این است که خانم ها در قبل از بارداری وضعیت بدنی خود را اصلاح کنند.